Битумът като хидроизолация

Битумът като материал

Битумът е един от най-старите и използвани хидроизолационни материали. Той е твърда, вискозна и еластична смола, която се получава от някои видове нефт. Битумът е известен със своята устойчивост на вода и киселини, като също така има и отлични свойства за адхезия, което го прави идеален за прилепване към различни повърхности.

Битумът се използва за хидроизолация на покриви, тераси, фасади, мостове, язовири и други конструкции. Той може да се нанася върху различни материали, като бетон, метал, дърво, гипсокартон, и др.

Приложението на битум като хидроизолация може да бъде извършено по няколко начина. Най-често използваните методи включват горещо нанасяне, студено нанасяне и самозалепваща се битумна хидроизолация. При горещото нанасяне битумът се нагрява до температура около 200 градуса и се нанася с помощта на специална машина. При студеното нанасяне битумът се нанася върху повърхността на конструкцията с помощта на четка или ролка. При самозалепващата се хидроизолация, битумът вече е покрит с плътен слой лепило, което позволява лесно нанасяне.

Въпреки че битумът е един от най-старите и използвани материали за хидроизолация, той все още се използва често в строителството. Въпреки това, съвременните полимерни материали за хидроизолация, като PVC, TPO и EPDM, са се превърнали в популярни алтернативи на битума, тъй като те имат някои предимства, като по-добра устойчивост на UV лъчи, по-лека тегло и по-лесен монтаж.

Прочетете още и за Воалит

Наши партньори са водещите фирми